> Κείμενα & Άρθρα > Κορώνα μου

Ταξιδεύοντας εντατικότερα στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, είδα και θαύμασα τον τεχνικό πολιτισμό που αναπτύσσεται στον δυτικό κόσμο. Οι άνθρωποι, όμως, εξακολουθούν να έχουν ανάγκη να ασχοληθούν με την ψυχή τους και σίγουρα τα όνειρα τους... Να τροφοδοτούν την πραγματική εξέλιξή τους με κάτι ανώτερο από την ύλη.

Χωρίς, λοιπόν, να θέλω να εξάρω μόνο (ανάμεσα στο σύνολο της παγκόσμιας φιλοσοφίας) την μοναδική Ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία, έχω παρατηρήσει ότι:

Κάθε άνθρωπος είναι ένας μικρός ή μεγάλος Οδυσσέας. Ανάλογα με τα όνειρα και το στόχο του, πάντα πρέπει να κάνει το ταξίδι του και πάντα θα φτάσει στο δίλλημα να μείνει στο νησί της Καλυψούς ή να πάρει την απόφαση να προχωρήσει μπροστά σε άγνωστη περιπλάνηση, μέχρι την επιστροφή στην πατρίδα του.

Έτσι, λοιπόν, το Κορώνα μου είναι οι δική μας επιστροφή στην ρίζα μας με πιο έμπειρα μάτια. Είναι η επιστροφή που γίνεται με αγάπη και δίψα να μάθουμε όσα περισσότερα γίνεται για τον τόπο μας. Μέσα από αυτή την διαδρομή, ευχάριστο θα ήταν να σας μεταδώσουμε αυτή την γνώση... Ο πρώτος τρόπος είναι οι φωτογραφίες μας και το καλωσόρισμα με την ντοπιολαλιά μας.

Γιατί ονομάσαμε τον ιστότοπο Κορώνα μου; Δεν θα μπορούσαμε να εκφράσουμε καλύτερα την φιλοξενία μας με μια λέξη: Κορώνα. Η λέξη κορώνα και με τον υποκοριστικό τύπο κορωνίτσα είναι συνηθέστατη στη Μάνη και σημαίνει στολίδι μου, κόσμημα μου. Πρόκειται για αρχαία ελληνική λέξη που δανείστηκε η Λατινική και η οποία διατήρησε τη μακρά παραλήγουσα του δωρικού τύπου κορώνα. Φράση μανιάτικης προέλευσης που δηλώνει: φιλία-οικειότητα σε αυτόν/-ήν που προσφωνούμε. Χρησιμοποιείται κυρίως στην περιοχή της Μάνης, αλλά και γενικά στον νομό Λακωνίας.

Καλώς ήλθατε κορώνια μου!

Posted by: Nikolas 09/04/2015 | © koronamou.gr